tips_bruksanvisningar1.jpg

Tidligere var stukkatur et tegn på velstand, men nå bruker vi stukkatur for å forbedre følelsen av gammeldags sjarm og luksus.

Takrosetter og stukkaturlister kan virkelig forskjønne et rom. De blir en vakker del av interiøret, et blikkfang. Og det gir rommet en helt annen følelse.

Noe å tenke på!

  • Unngå å ha samme stukkatur i alle rom. Tradisjonelt så er det forskjellige mønster og ornamenter i forskjellige rom.
  • Takhøyde og størrelse på rommet avgjør utseende på stukkaturen. Til soverommet finnes det mønstre som ser ut som skyer, til en gang eller et bibliotek passer klossmønstret bedre.
  • Selv om du har forskjellig stukkatur i forskjellige rom, må mønstrene samsvare og passe sammen. Tenk på helheten.
  • Usikker på hvilken stukkatur du skal velge? Finn ut når huset ble bygget og baser stilen på det.
  • Sett opp stukkaturen først. Mal eller tapetser etterpå.
  • Vil du ikke beholde den gamle stukkaturen? Ta vare på en bit, så du vet hvordan den gamle så ut når du skal velge en ny.

Å velge riktig takrosett
Takrosetter er tradisjonelt blitt brukt i midten av taket for å gi en fin og attraktiv finish til takbelysningen. Takrosetter har blitt veldig populære i det siste, og brukes i mange nybygg. Det er overraskende enkelt og rimelig å montere en ny eller erstatte en uattraktiv eller skadet rosett.

Å velge riktig størrelse på takrosetten
Når man velger størrelse må man tenke på at proporsjonene passer til rommets størrelse og takhøyde. Høyden på taket er like viktig som de totale dimensjonene av rommet. For hus med lav takhøyde, er det bedre med mindre, flatere takrosetter.  Hus med høyt tak kan bruke større eller mer utsmykkete takrosetter. Man bør også ta hensyn til hvilken stil man har på møbler og øvrig innredning. En stue med fine møbler, ser vanligvis bedre ut med en moderne, simplere og normal takrosett. Et rom med f.eks. et tydelig midtpunkt som et stort eksklusivt eikebord kan tåle en større og mer slående takrosett.

Den generelle regelen er at diameteren til takrosetten ikke skal være større enn lysekronens diameter.  Takrosetter finnes i mange ulike stiler, fra flate til sirkler og store utsmykkede dekorasjoner. Stilen du velger, avhenger stort sett av ditt eksisterende interiør og dine eksisterende dekorative elementer. Vi bor alle forskjellig, og derfor finnes det et hav av forskjellige stiler og størrelser.

Alternative bruksområder for takrosetter
Tro det eller ei, men en takrosett trenger ikke alltid monteres i taket! Ta en kikk på bildene under der rosettene blir montert på veggen, eller som en del av en dekorasjon i kombinasjon med panellister.  Eller montere flere rosetter i taket, som en form for kunst.

Mange ganger har boliger blitt modernisert gjennom årene, og takrosetter og andre utsmykkede ornamenter og dekorasjoner har blitt fjernet. Hvis du ønsker å innlemme noen av de opprinnelige stilene på boligen, kan du se deg rundt i området du bor i, sjansen er at flere personer i gaten din fortsatt vil ha originale tidspesifikke detaljer i minst noen rom. Ta en titt på størrelser, former og stiler av de gjenværende takrosettene, som gir deg en god ide om hvilken stil du skal velge for ditt eget hjem.