2020-02-27
Møt Åsa Ingrosso som har skapt ett av Sveriges mest omtalte soverom og få høre hennes praktiske tips for å gjenskape stilen.
asa ingrosso_1-min.jpg
Navn: Åsa Ingrosso
Alder: 45
Familie: Gift med Emilio, børnene Anton & Lina og hjertebørnene Benjamin, Bianca, Oliver samt hundene Lipton, Bailey og Rollo!
Bopæl: Mallorca og Sverige
Erhverv: Indretter, designer, og resturatør
Fotograf: Niklas Edeheim
Hei Åsa, for de som ikke kjenner til deg – hvem er du?
Jeg heter Åsa Ingrosso, gift med Emilio Ingrosso, mor til Anton og Lina og bonusmamma til Bianca, Benjamin og Oliver Ingrosso. Har tre små yorkier og bor på Mallorca der Emilio og jeg driver restaurantene La Perla. Jeg forlater nå restaurantverdenen mer og mer og har gått tilbake til å jobbe mest med innredning og design.
Hva var startpunktet for karrieren min som innreder?
Min interesse for innredning har vært der helt siden jeg var liten. Jeg elsker å forandre og skape nye ting. Helt ærlig kan jeg ikke si nøyaktig når den begynte. Den har vært med meg hele tiden. Jeg har stadig hatt oppdrag og jobber. Men da jeg jobbet med leiligheten vår i Stockholm sa det virkelig BAAM! Bildene fra vår lille “hotellsuite” spredte seg på Instagram og spres fortsatt på de aller største kontoene over hele verden. SYKT GØY!
Hva har så langt vært din største innredningsrelaterte utfordring?
I fjor kjøpte vi en ny restaurant på Mallorca. Den var i forferdelig stand og veldig grotteaktig med kulturbevart stein og greier. Det er absolutt det vanskeligste og tyngste vi har gjort. Det tok mye lengre tid og krefter enn vi kunne forestilt oss. Men det ble så fint og i dag er vi så glade for at vi holdt ut.
Hva driver deg i arbeidet ditt?
Jeg er et veldig energisk menneske og har alltid hatt mye energi til å skape. Det kommer på en måte innenfra og må bare ut! Jeg har våknet mange netter for å stå opp og dreie, male eller tegne på nye ting. Oftest får jeg en ide eller trenger en gjenstand i innredningen, og når jeg ikke finner den må jeg jo lage den selv!
Bruker du noen som smaksråd når du innreder?
Utvilsomt Emilio Han er utrolig god på innredning, stil og form. Da vi møttes var vi veldig vant med å jobbe og bestemme alt selv. Så kom det plutselig noen andre og blandet seg inn. Det var ikke alltid så populært skal jeg si deg - fra begges side. Man kan trygt si at vi er ekstremt viljesterke begge to, men med tiden har dette utviklet seg til noe fantastisk og vi ser nå det flotte i å ha hverandre til å sparre med i alt vi gjør. Vi ser knapt på TV når vi sitter hjemme i sofaen. Vi sender inspirerende innredningsbilder til hverandre i stedet!
Hva kjennetegner innredningsstilen din?
Hotellglamour kanskje, litt kontrollert “ekstra alt”. Jeg elsker å komme hjem og at det da er finere enn på et hotell. Jeg vil kose meg og ha det bra hjemme, det er utrolig viktig for meg. Og så liker jeg metaller som gull og sølv, gjerne blandet med vakre treslag, glass og store tepper og store speil er et krav. Jeg lager ofte små stilleben hjemme. Tingene mine er nøye utplasserte, noe som er et must for at det ikke skal se rotete ut!
Hva er det viktigste når man innreder et soverom?
Teppet! Mange bruker for små tepper! Tenk at teppet skal stikke ut 50 centimeter rundt HELE sengen! Og å ikke bare møblere med en seng, det er så mye mer man kan gjøre for ¨gi rommet et koselig inntrykk! Men også sengegavlene og såklart sengetøyet med store herlige puter å legge seg i.
Hvordan var designprosessen for å skape det omtalte soverommet i Stockholm?
Jeg var så innstilt på å ta frem hundreårsskiftefølelsen der, fordi huset er akkurat så gammelt. Først ut var faktisk stukkaturen. Og så ville jeg ha en dyp og varm grå tone med beige undertone på veggene. Fargeskalaen satte jeg i Sverige og så bare matet jeg på! Beige og brunt er veldig behagelige fager å bo i. Alle møbler bestilles hjemmefra Mallorca. Jeg var jo litt begrenset da jeg bare kunne være på plass i Stockholm en uke av gangen, så alt i stuen/soverommet måtte liksom fikses på tre besøk og tre uker. På den tiden skulle jeg også sette alle stukkaturer og male om og, med litt malehjelp, rakk jeg faktisk alt. Så etter opptegninger og mål bestilte jeg mattene, sofa, bord, en hel del pynt, og lenestoler fra Mallorca. Så satte jeg senger, speil og nips på plass i Sverige. Kjøkkenet og badet gjorde vi noen måneder etterpå! Men alt går i samme fargeskala og stil.
Hva skal den som vil innrede soverommet sitt i ekte Åsa Ingrosso-stil satse på?
1. Bestem deg for en bra “greige” kulør. En grå tone med beige undertone er sykt fint! Fint om gardinene går i samme fargeskala.
2. Kjøp eller design selv en stor herlig sengegavl som enten går tone i tone med veggen eller bryter helt med den. Hvis den bryter, ta opp denne fargen på puter, krukker eller detaljer et annet sted.
3. Store avlange hotellputer og helst hvite eller champagnefargede laken! Jeg bruker aldri mønstrede laken. Et tykt dekke og puffy overtrekk og selvsagt et filtteppe slengt litt nonchalant på. Men det er lagt ut med stor presisjon!
4. Pene og gjerne høye, cirka 50-60 centimeter, sengebordslamper er et must. Svake lamper slik at de kan være tente uten å forstyrre kosebelysningen. Gjerne en vase med snittblomster ved siden av. Innred også i vinduet med lamper og pynt det gjerne med litt bøker og detaljer som man lager på et bord.
5. Ta gjerne inn et lite bord eller skjenk om det får plass. Et speil over og lampe på som passer inn og en stor vase med blomster eller en pen krukke med en vekst i.
Vi er nysgjerrige – hva synes du om D-cor?
Akkurat nå setter vi opp enkle vegglister i boligen på Mallorca, og jeg aner ikke hvor mange ganger jeg har bannet over at dere ikke er her! Dere hjalp meg så utrolig mye i leiligheten vår i Stockholm, noe som var første gangen satte stukkaturen selv, og da jeg gjorde Biancas (Ingrossos). Toppservice! Og kvaliteten og prisene er fantastiske! Vær så snill og åpne en filial på Mallorca!
Hva skjer fremover og kan man bestille deg?
Jeg har flere store innredningsjobber hjemme i Sverige som er bestilt lenge i forveien, noen er påbegynte og noen skal snart begynnes på, så det blir kjempegøy. Vi har dessuten kjøpt et nytt stort kontor/lager på Mallorca som skal renoveres og innredes! Puh! Og så jobber jeg med en rekke ulike designprosjekter som også snart skal lanseres. Pluss at vi nå endelig skal prøve å gjøre ferdig kokeboken vår som er vi kommet halvveis i. Så åpner også restaurantene bå etter vinterhvilen, og de krever jo sitt. Så akkurat nå har jeg litt jobb (latter) ... Men den som er interessert kan alltid ta kontakt å høre om jeg har tid til oppdrag. Iblant kan jeg få tid til overs og kan hjelpe litt, men ikke altfor store ting. Normalt tar jeg mot de fleste jobber som har med innredning og design å gjøre. Da jeg for det meste jobber på avstand, pleier jeg å kunne fikse det.
Vi sier tusen takk til Åsa for dette herlige intervjuet og for alle suverene innredningstips. Hvis du vil se mer av Åsa, bli inspirert av hennes design eller komme i kontakt, kan du følge henne på @asa_ingrosso på Instagram eller sende e-post til [email protected]