Oppsetting av taklister

Våre produkter er tilvirket i et lettvektsmateriale som gjør at de er lette å sette opp på egenhånd.

1. Forberedelse

Legg frem gjæringskasse, sag, lim, fug og lum-/fugskrape. Du finner disse under kategorien "Tilbehør" i butikken.

Sørg for at tak og vegger er glatte, jevne og rene (fri for smudd og støv). Vår anbefaling er at taklisten settes opp før taket er ferdigmalt og før vegg tapetseres eller males. Regn med ca. 5-12 % i spill og før eventuell mønstertilpasning, avhengig av hvor stor og dekorert listen er.

2. Kapping

En god gjæringskasse og sag er en viktig forutsetning for å få en rask og lett oppsetting. Hvis du aldri har brukt en gjæringskasse før, kan det være lurt å lese litt først. Velg modell på gjæringskassen ut fra listens høyde og bredde.

Mål hvor lang list du trenger, og kapp deretter listen. Til de aller fleste hjørnene kapper du listens ende i en 45 graders vinkel. Vær nøye med å kappe på rett side av markeringen din og vende listen rett i gjæringskassen.

Kapp liste for inngående hjørne:
1. Marker på listens bakside hva som er opp.
2. Vend listen 180°
3. Plasser listen i gjæringskassen
4. Sag 45°. (Sag til venstre hvis det er et venstrehjørne og til høyre om det er et høyrehjørne).

Pass inn listen, og gjør justeringer om det trengs. Hvis du må gjøre mindre justeringer på listen, kan du anvende deg av en kniv, fil eller sandpapir.

3. Liming

Når du er fornøyd med kappingen av listen, er det på tide å lime fast listen. Press en jevn strimmel lim på listens bakside. Noen profiler kan være en anelse glatte på limoverflatene, i slike tilfeller kan man slipe med litt sandpapir, slik at klisteret "får feste".

Press på plass mot vegg/tak. Det er aller lettest å være to ved oppsettingen, men når det handler om kortere lengder går det fint å være alene. Når du presser listen mot tak og vegg, vil formodentlig lim renne ut. Bruk en lim-/fugskrape for å tørke bort overflødig lim. Hvis man gjør det rett, vil en stor del av limet forsvinne inn under listen, tenk på at det alltid bør sive ut litt lim fra listens kanter.

Tips ved ujevne vegger:
Når man holder på å montere stukkaturen, kan man noen ganger oppleve at to stykker ikke passer helt sammen. Svært sjelden kan det være en millimeter forskjell i selve materialet, oftest skyldes det at veggen ikke er helt rett. Det løses enkelt gjennom at man innhandler små avstandsstykker. Finn den rette dimensjonen (man kjøper normalt en kartong der klossenes tykkelse varierer fra 1 til 5 mm), og legg den under den delen som skal løftes ut fra veggen (eller taket). Sett stift gjennom. Fugen vil deretter gjøre dette lille trolleriet usynlig.

4. Fuging

Når limet er tørket etter instruksjonene på forpakningen, er det på tide å gjemme eventuelle gliper og få listen til å smelte inn mot veggen. Det gjør du ved hjelp av fug. Glem ikke å tørke bort overskuddet med en fuktig klut.

5. Maling

  • Alle taklister i polyuretan og profoam har en fin hvit hard overflate. Det går det fint å bruke alle slags farger.
  • Lister i frigolit skal alltid males og da kun med vannbaserte farger.