2023-07-06
Sofia B Tretow driver innredningsfirmaet Tretow Deco med base i Stockholm og er en flittig ansett interiærdesigner både av privatpersoner, bedrifter og interiørmagasiner. Selv om hun beskriver at DIY-prosjekter ikke er hennes greie, "Jeg er for utålmodig, for klønete og for selvkritisk.", gjør hun kommoder om til elegante og vakre møbler med enkle midler.
Storbild1.jpg
(Fotograf Cecilia Möller)

”Har du laget den selv?””, er en av to spørsmål jeg nesten aldri får.
1. Det er overflødig fordi det er smertefullt klart at jeg har laget den selv og at jeg befinner meg på samme ferdighetsnivå som et bevisstløst barnehagebarn.
2. Jeg har nesten aldri laget den selv.
Derfor blir det en utrolig stor begivenhet når jeg faktisk har laget den selv, og det heller ikke er (veldig) tydelig på Instagram at det er tilfelle. Tro meg, det vises imidlertid i virkeligheten. Men hvis man holder seg konstant litt beruset, er det ingenting man trenger å bekymre seg for unødvendig mye.
Jeg har likevel en anekdote å dele:
En vakker vårdag for altfor mange år siden kjøpte jeg og mannen min en utrolig stilig kommode, syntes vi. Den var tung, solid og vårt tredje felleskjøp utenfor IKEA. I lang tid var den en fryd: Sjenerøs, praktisk og fasjonabel. Den ble værende i år etter år og slukte alle familiens synder: Kjedelige dokumenter, tusjpenner, halvferdige perleplater, lagret julepapir, farmors sølvbestikk, skruer, skjell fra Österlen. Etter en tid hadde vi for lengst begynt å hate kommoden og innsett at den var uunnværlig. Den sto lenge og gnagde som om jeg hadde noe i øyet. Designet var umoderne, fargen var avskallet, og beslaget trist.
Så kom dagen da jeg satte meg på gulvet ved siden av kommoden for å unngå vårsolen som blendet dataskjermen og la merke til den overflødige boksen med maling fra utstillingen min og, som i transe, tok jeg tak i penselen ved siden av, dyppet den i malingen og begynte å male med venstre hånd samtidig som jeg fortsatt justerte en moodboard på datamaskinen med høyre hånd.
Etter langvarige planer om å endre kommoden var det dette ubevisste valget om å starte som trengtes. Jeg har alltid vært helt betatt av gamle dører med sirkelornamenter, så for å skape en lignende estetikk på kommoden, tenkte jeg at en mindre takrosett i et lett materiale kunne males, limes på kommoden og utstyres med runde knotter. Hvis det ble forferdelig, kunne jeg alltids fjerne ornamentene og avkrefte alle rykter om at en endring av kommoden var på gang! Hvis jeg hadde vært en DIY-person, ville jeg sannsynligvis ha gitt deg følgende instruksjoner for en lignende endring av kommode:
Trinn 1.
Sandpapir, rengjør med malervask, grunne med maling. Det er bra at noen mennesker lærer mye av sine feil. De kan for eksempel ta til seg anbefalingen om å gjøre grunnarbeidet skikkelig. Jeg ignorerte det og har igjen lagt merke til at de menneskene som lærte det fortsatt har rett.
Trinn 2.
Bestill passende ornamenter på D-COR og mal dem i samme farge som møbelet.
Trinn 3.
Bor hull for beslagene i midten av hver skuff og i midten av takrosetten.
Trinn 4.
Fest ornamentene på skuffene. Min "naturlige begavelse" for denne typen prosjekter førte meg automatisk til snarveier: Var lim nødvendig - kunne jeg bruke tape i stedet? Tyggis? Sirup? Disse snarveiene er dessverre en bortkastet tid, ford det er like vanskelig å lime noe fast med sirup som det er å bruke vanlig lim. Så det er like bra å bruke vanlig lim.
Storbild1.jpg
Storbild1.jpg
Storbild1.jpg
Nå som du har en ny kommode og er klar for flere prosjekter, spør du kanskje deg selv
"Hva er et Party Pantry?"
Vel, det er noe man sjelden innser at man virkelig trenger før du har bygget det. Et party pantry tar seg av alt du vanligvis gjør når det nærmer seg fest: Hyller for fint porselen, glass og drinktilbehør, en benk der du kan forberede snacks og pakke inn gaver, samt skapdører som skjuler et kjøleskap og 3500 lys som barnet ditt tvang deg til å kjøpe for å støtte skoleturen. Som nevnt tidligere, er dette en "party pantry", og som dere vet, er det få ting som kan drepe en oppstemt feststemning like fort som glatte og kjedelige skapdører. Heldigvis kan du også i dette prosjektet lime takrosetter fra D-COR på dørene! Til slutt ble dørene komplettert med en dekorlist med en speilramme rundt.
bild4.jpg
Det fine er at du gjør det på nesten samme måte som på kommoden jeg nettopp fortalte om. Men denne gangen har du kanskje lært noe og gjør skikkelig grunnarbeid uten å tenke på om det går like bra å lime med sirup.
Vil du ha flere DIY-tips? Da bør du absolutt ikke følge Instagram-kontoen min @tretowdeco . Der ser du hovedsakelig når jeg innreder hjemmet til kundene mine og det er noe jeg er mye bedre på.