2021-05-29
Områdets styggeste hus! På en spasertur i en del av byen med luksuriøse villaer i nasjonalromantisk stil konstaterer Victoria og samboeren hennes at et av husene skiller seg ut fra de andre – som forferdelig stygt. Noen måneder senere står paret foran porten til det stygge huset med nøklene i hånden – huset er deres!
I Strängnäs i Sverige ligger det en bydel som er av riksinteresse, da den inneholder et uvanlig antall uendrede tidstypiske villaer med sin opprinnelige karakter vel bevart, hvor nasjonalromantikkens ideer er rådende. I et av husene fra 1913 bor Victoria, 33 år, med samboeren Jesper. Huset er tegnet av arkitekt Kristian Lundmark for byens daværende bokhandler, Oscar Erikson.
Vi flyttet inn i huset for et par år siden som husets tredje eiere. Det var ikke utført noen form for renovering på mange år, den originale planløsningen var stort sett intakt og flere av de originale detaljene i huset var bevart. Bare noen år tidligere hadde samboeren min og jeg gått rundt i området og drømt om å eie en av disse luksuriøse villaene. Det var imidlertid ett av husene jeg syntes var skikkelig stygt, og jeg kunne ikke få understreket nok hvor stygt jeg syntes det var mens vi gikk forbi. Noen måneder senere sto vi foran porten til det stygge huset med nøklene i hånden, huset var vårt! Jeg hadde aldri gått på visningen hvis det ikke hadde vært for den oktagonformede hallen med den åpne peisen. Og det var flaks at vi ga huset en sjanse, ettersom det viste seg at det hadde et utrolig potensiale! Ganske raskt etter huskjøpet begynte jeg å lese mer om nasjonalromantikken og hva som kjennetegner nasjonalromantiske villaer. I dag forstår jeg huset på en helt annen måte og synes at hele huset er veldig vakkert.
Storbild1.jpg
I dag er bokhandlervillaen forvandlet til en representativ bolig utenom det vanlige. Under renoveringen har man tatt stort hensyn til å bevare og gjenskape de flotte originaldetaljene.
Vi har en ganske prangende smak og valgte derfor stukkatur med mange detaljer. Generelt synes vi at det er viktig å ta hensyn til husets tidsalder og hva huset «vil ha». Ettersom huset er såpass svulstig i seg selv, så synes vi det ble vakkert å gå all in med stukkatur her. Inspirasjonen var gamle, spøkelsesaktig slott – vi liker at det er luksuriøst og samtidig dramatisk med en moderne fargesetting.
Bild1.jpg
Bild2.jpg
I annen etasje ligger husets gjesterom, et imponerende rom med staselig stukkatur, som kassettak, taklister, paneler og dørdekor.
Storbild2.jpg
Rommet var fra før ganske enkelt og intetsigende. Visjonen var å skape et rom som hadde en tydelig kobling til etasjen under, som opplevdes som mye mer elegant. Vi ville gjøre rommet mer interessant ved å utsmykke det med vakre stukkaturdetaljer. Vi hadde en visjon om å bruke rommet som filmrom og valgte derfor å satse ganske mye på taket ved å skape et kassettak av takplafonder. Vi målte takets lengde x bredde, og regnet på den måten ut hvor mange takplafonder vi trengte for å fylle taket. Kassettaket var overraskende enkelt og smidig å montere opp med lim. Rommet fungerer for tiden som gjesterom i stedet, og det passer like godt det også. Vi valgte å sette dørdekor over døråpningene for å gi inntrykk av at de er høyere. Taklistene fikk ledbelysning, noe som lyser opp stukkaturen på en effektfull måte. For at rommet skulle passe med resten av huset stilmessig, så valgte vi å male det i en dramatisk og mørk, nøytralgrå farge. Panelene har fargekoden 5000-N og veggene 7500-N. Sammen med det hvite kassettaket med fargekoden 0500-N skapte dette en mildt sagt dramatisk effekt i rommet!
Bild3.jpg
Bild4.jpg
Se mer fra Victorias nydelige villa og få enda mer interiørinspirasjon på bloggen nouw.com/housebyalake og Instagram @housebyalake.