Takrosetter er tradisjonelt blitt brukt i midten av taket for å gi en fin og attraktiv finish til takbelysningen. Takrosetter har blitt veldig populære i det siste, og brukes i mange nybygg. Det er overraskende enkelt og rimelig å montere en ny eller erstatte en uattraktiv eller skadet rosett.

Å velge riktig størrelse på takrosetten

Når man velger størrelse må man tenke på at proporsjonene passer til rommets størrelse og takhøyde. Høyden på taket er like viktig som de totale dimensjonene av rommet. For hus med lav takhøyde, er det bedre med mindre, flatere takrosetter.  Hus med høyt tak kan bruke større eller mer utsmykkete takrosetter. Man bør også ta hensyn til hvilken stil man har på møbler og øvrig innredning. En stue med fine møbler, ser vanligvis bedre ut med en moderne, simplere og normal takrosett. Et rom med f.eks. et tydelig midtpunkt som et stort eksklusivt eikebord kan tåle en større og mer slående takrosett.

Den generelle regelen er at diameteren til takrosetten ikke skal være større enn lysekronens diameter.  Takrosetter finnes i mange ulike stiler, fra flate til sirkler og store utsmykkede dekorasjoner. Stilen du velger, avhenger stort sett av ditt eksisterende interiør og dine eksisterende dekorative elementer. Vi bor alle forskjellig, og derfor finnes det et hav av forskjellige stiler og størrelser.

Alternative bruksområder for takrosetter

Tro det eller ei, men en takrosett trenger ikke alltid monteres i taket! Ta en kikk på bildene under INSPIRASJON der rosettene blir montert på veggen, eller som en del av en dekorasjon i kombinasjon med panellister.  Eller montere flere rosetter i taket, som en form for kunst.

Mange ganger har boliger blitt modernisert gjennom årene, og takrosetter og andre utsmykkede ornamenter og dekorasjoner har blitt fjernet. Hvis du ønsker å innlemme noen av de opprinnelige stilene på boligen, kan du se deg rundt i området du bor i, sjansen er at flere personer i gaten din fortsatt vil ha originale tidspesifikke detaljer i minst noen rom. Ta en titt på størrelser, former og stiler av de gjenværende takrosettene, som gir deg en god ide om hvilken stil du skal velge for ditt eget hjem.