2020-07-02
Emma Lyrstrand, 33 år, bor i Stockholm sammen med samboeren Andreas og dvergpuddelen Stella. De er nyinnflyttet til hovedstaden fra Göteborg og har fullt opp med å renovere og innrede den nye boligen, som er en vakker leilighet fra århundreskiftet på 60 kvadratmeter ved Odenplan.
Leiligheten ble oppført i 1906, og paret har hatt flaks med at flere fine originaldetaljer er bevart, som treverk, nisjer og originalskap. De har derfor valgt å renovere så forsiktig som mulig for å beholde den eldre sjarmen.
I soverommet har vi forhøyet taket til den originale høyden. Det var ikke uvanlig at man senket takene i eldre boliger for å kunne bevare varmen bedre. Den nye takhøyden medførte at vi ville ha stukkatur og takrosetter i alle rom, og i soverommet valgte vi en taklist med bladmønster((Taklist Z105)), som var veldig vanlig rundt århundreskiftet. I hallen har vi valgt å sette opp stukkatur som ligner på den i trappehuset, og den passer fint hos oss. Gulvet i leiligheten er gjennomgående skiftet ut med fiskebensparkett som var vanlig før. Da forsvant samtidig tersklene, og leiligheten oppleves som luftigere og større enn før.
Leilighetens bad var et rom som krevde omfattende helrenovering.
Badet var det første vi valgte å renovere. Det var gammelt og fulgte ikke de krav og retningslinjer som gjelder i dag. Som mange andre eldre boliger er badet dessuten lite, og det i seg selv har vært en utfordring. For å få rommet til å føles større valgte vi å ha store fliser. Langs den ene veggen satt vi opp fliser på halve veggen og malte den resterende halvdelen. På den malte delen satt vi opp vegglister (Vegglist Z354). Det ga en fin innramming og gjør at rommet føles koseligere.
Et annet rom som har fått stukkatur er stuen, som i tillegg nå kan smykke seg med en plassbygd bokhylle.
Vi hadde et stort behov for mer oppbevaring i leiligheten, ikke minst i stuen. Vi måtte også finne en god plass til tv-en, slik at den ikke havnet i sentrum. Når jeg ikke fant det jeg lette etter, bestemte jeg meg for å lage en bokhylle ut fra mine egne mål. Jeg fikk kontakt med en flink og nøyaktig snekker, og deretter satt selve tegneprosessen igang. Jeg sendte bilder til snekkeren med hva jeg ønsket og målene på alle aktuelle vegger, vinkler og kroker. Ettersom leiligheten er gammel, er veggene alt annet enn rette. Dette gjorde det litt knotete å få til designet, men etter nøye utregninger så fant vi en god løsning. Deretter ble det laget en første 3D-tegning, og etter visse justeringer ble jeg tilslutt fornøyd med det vi hadde kommet frem til. Snekkeren laget delene til bokhyllen i verkstedet sitt, og etter det tok det ham bare en dag å montere den opp i leiligheten.
Valg av taklist i stuen var enkelt. Taklisten (Taklist Z103) er en favoritt og den ligner den som er i entréen i huset. All stukkatur i leiligheten er kjøpt hos D-cor. Jeg hadde kontakt med en selger, og sammen med ham fant vi stukkaturen som passet best hjemme hos oss. Nå i etterkant er jeg utrolig fornøyd med valgene vi tok. Vi har fått hjelp av håndverkere til selve renoveringsarbeidet, men stukkaturen har vi valgt å sette opp selv. Det syns jeg det er gøy å kunne skryte av.
Hva skjer fremover? - Akkurat nå er jeg i oppstartsfasen med firmaet mitt og holder på med å få opp en hjemmeside med mer informasjon om meg og hvilke tjenester jeg kommer til å tilby innen innredning. Jeg har valgt å satse på design og interiør som retter seg mot privatpersoner, men hjelper også bedrifter. Jeg har for tiden et nært samarbeid med en maler, snekker, elektriker og gulvlegger, alt for å kunne tilby kunden en helhetsløsning på best mulig måte. Jeg har allerede fått mange forespørsler på bokhyller og andre plassbygde møbler, og det er kjempegøy!
Følg Emma på Instagramkontoen @interiorbylyrstrand eller send en epost til Emma Lyrstrand