taklist_bruksanvisning.jpg

Montering av taklister

Å montere taklister og vegglister på egenhånd er ikke noe stort problem. Så lenge man er noenlunde handy, er det ikke vanskelig. Listene monteres enkelt med lim. Med hjelp av fugelim tetter du glipper og kanter. Bruk finsparkel for skjøter og hjørner. Fuge og sparkle ordentlig, la sidene fylles godt med fuge for å få en myk overgang til tak/vegg. Til slutt gjenstår å male stukkaturen.

Til hjørnene kapper du listene på 45 grader med hjelp av gjærkassen vår. Velg modell på gjærkassen utfra listens høyde og bredde.

Test med å sage til hjørnet med gjærsagen så du vet at du gjør det på riktig måte. Taklistene er ganske lette, men lengden som oftest er 240cm gjø at det er vanskelig å få de opp alene så det anbefales at man er minst 2.

Gjør dette!

Tak og vegger skal være glatte, jevne og rene. Stukkaturen bør settes opp før taket er ferdigmalt og før veggene tapetseres/ferdigmales.

Alle taklister & vegglister i Polyuretan (PU) har en fin hvit hard ytre. Det går fint å hoppe over malingen hvis man syns at listen smelter bra sammen med tak & vegg. Lister i isopor skal alltid males, husk at det skal være vannbaserte farger.

  • Start i det hjørnet som synes minst i rommet – for akkurat som med tapetsering, er det nesten alltid en avslutning som ikke helt matcher mønsteret. Fra limpatronen presses det en jevn stripe lim på baksiden av stukkaturen. Det skal være på det ytre som kommer i kontakt med tak og vegg. Det er alltid lettest å være to ved montering, men når det handler om korte lengder, kan man fint være en.
  • Press på plass mot vegg/tak. Hvis det er nødvendig så sett i dykkerter ettersom klisteret ikke holder så godt i våt tilstand. Når man presser mot tak/vegg, kommer det mest sannsynlig en del lim ut langs kantene. Bruk en våt klut for å få det bort md å tørke langs stukkaturen. Når man gjør sånn, forsvinner en god del av limet inn under stukkaturen.
  • Til taklister/lister av polystyren, brukes latexfuge. Til taklister/lister av polyuretan, brukes monteringslim. Noen PU profiler er veldig glatte på limsiden, i disse tilfellene kan det være lurt å bruke litt sandpapir så limet får feste.
  • En god gjærkasse gjør montering merkbart enklere og kjappere. Har du aldri brukt en gjærsag før, bør du lese deg opp litt først da. Når man begynner å sage hjørnene, kan man risikere at bitene ikke passer sammen til slutt. Det er pga. at de fleste vegghjørner faktisk ikke er nøyaktig 90 grader. Men ikke uro deg. En gapende sprike tettes med fugelim, og når alt er malt, er det ingen som ser at det har vært en sprekk der.
  • Når stukkaturen er montert skal kanten langs veggen og taket tettes med fugelim. Ikke glem å tørke bort overskuddet med en fuktig klut. Etter det er det bare å male hele herligheten.
  • Når man holder på å montere stukkaturen, kan man iblant oppleve at to biter ikke passer helt sammen. Naturligvis kan det være en milimeterfin glippe i selve materialet, men ofte kommer det av at veggen ikke er helt rett. Problemet løses enkelt ved at man kjøper små avstandsstykker i plast som finnes på de fleste byggvarebutikkene. Finn den rette størrelsen (man kjøper vanligvis en boks hvor klossenes tykkelse varierer fra 1 til 5 mm) og legg den under delen som skal løftes fra veggen (eller taket). Sett en stift gjennom. Akrylfugen kommer til å gjøre at ingen ser den lille tryllekunsten.

    Er man noenlunde handy, skal man klare å montere taklistene. Tenk og planlegg nøye først! Test med å sage til hjørne med gjæringssagen så du vet du gjør det riktig. Taklistene er ganske lette, men lengden som ofte er på 240cm kan gjøre det vanskelig å montere selv, derfor anbefales det å være minst to.